TJNK:n vuosi 2022

7.1.2022
Kuvituskuvana  Kuvituskuvana ote valtionneuvoston päätöksestä tiedonjulkistamisen neuvottelukunnasta ja teksti Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta 50 v.

Vuonna 2022 TJNK:n perustamisesta on kulunut 50 vuotta. Mitä juhlavuotena tapahtuu?

Juhlavuosi sujuu työn touhussa, laajaa tehtäväkenttää toteuttaen. Tavoitteena on juhlia syyskuussa, jos koronapandemia sen suo.

Kevään aikana TJNK keskittyy arvioimaan tiedonjulkistamisen valtionpalkintoehdotuksia  ja vähälevikkisen laatukirjallisuuden kirjastojen ostotukiehdotuksia. Ehdotuksia saapui ennätysmäärä. Arviointityö valmistuu toukokuun aikana.

Tiedonjulkistamisen apurahat tulevat haettaviksi toukokuussa. Vuotuinen #Apurahakahvila järjestetään huhtikuun 20. päivänä. Kahtena edellisenä vuotena koronapirulainen on estänyt lähikahvilan järjestämisen. Toivottavasti tänä keväänä tapaamme  ja keskustelemme yhdessä tiedonjulkistamisesta. Samassa yhteydessä kerromme tiedonjulkistamisen apurahoista ja vastaamme kysymyksiinne.

Selvitys tiedonjulkistamisen apurahoista ohjaa osaltaan TJNK:n toimintaa. #Apurahakahvila toteuttaa apurahan saajien toivetta vuotuisesta kohtaamisesta. Yhteinen tavoite on saada tietokirjallisuuden tukimääriin korotusta. Vuonna 2021 tiedonjulkistamisen apurahat nousivat 170 000 euroa. Kirjallisuuden tukimuodoista seuraamme, miten kirjastoapurahojen lakimuutos etenee. Olemme kiinnostuneita kulttuurin tukimuodoista, varsinkin kirjastojen tuki on tärkeä kirjastojen asiakkaille, kirjailijoille ja kustantajille. 

Työtä tiedon puolesta

Kesällä nimetty TJNK muotoili toimikautensa 2021 - 2024 motoksi Laadukas tieto kuuluu kaikille! TJNK haluaa korostaa tietokirjallisuuden ja monipuolisen tiedonjulkistamisen keskeistä roolia tiedekasvatuksen, elinikäisen tiedeoppimisen ja tiedepääoman taustalla.

Aprillipäivänä 1.4.2022  järjestämme tutkitun tiedon asemaa mediassa tarkastelevan iltapäiväseminaarin Päivälehden museolla.

Syyskuussa juhlistamme 50-vuotiasta neuvottelukuntaa  juhlaseminaarissa ja tiedonjulkistamisen valtionpalkintojen jakotilaisuudessa.

TJNK toimii mielellään yhteistyössä. Syksyllä järjestetään Tiedejulkaisemisen päivät ja tiedeviestinnän 9. kansallinen konferenssi. Syksy on myös kirjamessujen aikaa. TJNK on osa vastuullisen tieteen toimintaa ja monikielisen tiedeviestinnän Helsinki-aloitetta.

Näin juhlavuosi sujuu työn touhussa. Vaikka viisikymppinen TJNK on saavuttanut vankan keski-iän, ei toiminnan eetos ole muuttunut: tieto kuuluu kaikille!


Tiedonjulkistamisen valtionpalkintojen historiavideo on kertomus myös TJNK:n toiminnasta.

Seuraa tiedotustamme twitterissä @tiedonjulk.
Lisätietoja: pääsihteeri Reetta Kettunen, p. 040 733 5935.

Teksti: Reetta Kettunen
Kuva: ote TJNK:n perustamispäätöksestä

Sinua saattaisi kiinnostaa myös