Delegationen för informationsspridning beviljar informationsspridningens stipendier till privatpersoner eller medlemmar i arbetsgrupper (ej samfund eller föreningar) för framtagande av arbetsplaner som tjänar informationsspridning, närmast som ersättning för kreativt arbete.
Med stipendierna som beviljas understöds mångsidig och förnyande facklitteratur och publicering av faktaprodukter genom flera kanaler. De projekt som finansieras kan vara fackböcker, radio- eller TV-program, dokumentärer, podcasts eller andra digitala informationsprodukter. Skönlitterärt material, översättningar, läroböcker och vetenskaplig forskning faller däremot utanför ramen för stipendierna. Översättningsstöd beviljas bl.a. av FILI vid Finska Litteratursällskapet.
För mer information, se stipendiernas ansökningsannons för 2025.
Stipendiernas storlek
Stipendier för informationsspridning beviljas huvudsakligen som personliga stipendier till stödjande av kreativt arbete och för ett antal arbetsmånader. Projektstipendiernas belopp överensstämmer med storleken av de biblioteksstipendier och -stöd som beviljas till författare och översättare, innefattande LFöPL-andelen.
- 9 000 euro för fyra månaders arbete
- 13 500 euro för sex månaders arbete
- 18 000 euro för åtta månaders arbete
År 2024 delades stipendier ut till ett sammanlagt värde av 440 000 euro. Bekanta dig med tidigare beviljade stipendiers storlekar och projektbeskrivningar.
Ansökan om stipendium
Ansökningstiden för informationsspridningens stipendier är årligen i maj. Ansökningstjänsten öppnar den 1 maj och stänger kl. 16.00 den sista vardagen i maj. Obs. efter att ansökningstjänsten har stängt kan ansökan inte längre skickas.
- Ansökan görs på TSV ansökningsportalens elektroniska blankett (länk till en annan webbplats)
- Anvisningar för ifyllande av ansökningsblanketten
- Anvisningar för stipendieansökan
- Vanliga frågor och svar (på finska)
Arbetet med stipendium
Arbetet med informationsspridningens stipendium kan inledas tidigast från och med dagen för tilldelningsbeslutet. Beslut fattas årligen i slutet av september.
Stipendiet beviljas inte retroaktivt, vilket innebär att det inte kan användas för redan utfört arbete.
Arbetet med stipendiet ska upphöra senast den 30 september det andra året efter tilldelningsåret.
Rapportering
Vi rekommenderar att stipendiemottagaren lämnar in en rapport på sitt stipendiearbete genast efter stipendieperioden har tagit slut. Stipendiemottagaren ska lägga fram en fritt formulerad utredning gällande användningen av stipendiet senast den 31 oktober det andra året som följer på det år då stipendiet beviljades. Om du har fått ett stipendium år 2024, lämna in en rapport senast 31.10.2026. Om du har fått ett stipendium år 2025, lämna in en rapport senast 31.10.2027. Rapporten lämnas in in det elektroniska stipendiesystemet.
OBS. Före 2024 var tiden för rapportering kortare. Exempelvis användningen av ett stipendium som beviljats år 2023 att rapporterades senast den 31 oktober 2024.
Rapporteringen sker i det elektroniska stipendiesystem som upprätthålls av Vetenskapliga samfundens delegation. Systemet måste vara inloggat med samma ID som ansökan gjordes under. Det glömda lösenordet kan återställas på systemets inloggningssida.
Av rapporten bör framgå när och hur faktaprodukten publicerats, eller så ska det framgå ur en annan godtagbar utredning att projektet har framskridit eller genomförts i enlighet med arbetsplanen.
Mer information
- Mer information om innehålls- eller sakfrågor kring stipendierna får du i första hand av sakkunnig Suvi Lahtonen, suvi.lahtonen(at)tjnk.fi, tfn +358 44 325 4214.
- Övriga förfrågningar: info(at)tjnk.fi
- Tekniska problem: tuki(at)tsv.fi