Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2019: Seppo Hentilä

1.10.2019
Seppo Hentilä.

Valtiotieteiden tohtori, professori emeritus Seppo Hentilä palkittiin vuonna 2019 teoksesta Pitkät varjot. Muistamisen historia ja politiikka.

Professori Seppo Hentilän teos Pitkät varjot kuvaa vuoden 1918 sodan tulkinnoista ja muistamisesta eri vuosikymmenillä käytyä kamppailua. Tästä tunnettu esimerkki on kiista vuoden 1918 sodan nimestä. Pian sodan jälkeen voittajat tulkitsivat tapahtumat vapaussodaksi, hävinneiden ääni tukahdutettiin. Toisen maailmansodan jälkeen sovittelevampi kansalaissodan käsite nousi vapaussotatulkinnan rinnalle ja siitä ohikin. Tämä oli mahdollista, koska talvisodan kokemuksesta leivottu yhtenäisen kansakunnan kuva peitti vuoden 1918 sodan pahimman raadollisuuden näkyvistä. Kun 1990-luvun alussa esitettiin, että kyseessä olikin sisällissota, tämä aiheutti vieläkin kiihtymystä vapaussotatulkinnan kannattajien keskuudessa.

Hentilän teoksen aihe on siis ajankohtainen, muutoinkin kuin sisällissodasta kuluneiden tasavuosien näkökulmasta. Vielä tänä päivänä sinut voidaan sijoittaa muiden toimesta Suomen poliittiseen kenttään sen mukaisesti, mitä nimeä käytät vuoden 1918 sodasta. Hentilän kirja ei kuitenkaan kuvaa vain sodan nimestä käytyä kiistaa, vaan myös yleisellä tasolla sitä, kuinka kulloinkin vallalla olevat menneisyyden tulkinnat kuvastavat yhteiskuntaa. Siinä on teoksen merkittävyys. Ihmisten mieliä hallitaan menneisyyden tulkintojen avulla. Siksi ne, jotka hallitsevat yhteiskunnassa, pyrkivät hallitsemaan myös menneisyyden tulkintoja. Se on historiapolitiikkaa.

Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteesta

Sinua saattaisi kiinnostaa myös