Statspriset för informationsspridning 2024: Ritva Kovalainen och Sanni Seppo

16.10.2024
Ritva Kovalainen och Sanni Seppo.

Fotograferna Ritva Kovalainen och Sanni Seppo belönades med Statspriset för informationsspridning 2024 för sitt arbete med de finska skogarna. 

Ritva Kovalainen och Sanni Seppo har genom konst och forskning fördjupat förståelsen för mångfalden och hoten i de finländska naturskogarna. De kombinerar forskningsdata, litterär tradition samt dokumentärvideo- och fotografi på ett förståeligt sätt. Deras arbete kulminerar i den sista boken i skogstrilogin, Pohjoistuulen metsä (Hiilinielu Tuotanto och Miellotar) som publicerades 2023 samt i utställningen som besöker olika städer. Pohjoistuulen metsä är en beskrivning av Finlands naturskogar som ett mångformigt tillstånd som upprätthåller liv. Boken beskriver de rika ekosystem som de nordliga barrskogarna som bäst är. Utställningen behandlar också hoten för skogsnaturen och att den försvinner. Utöver denna bok har författarna publicerat boken Puiden kansa (1997) som bygger på finländsk skogsmytologi och Metsänhoidollisia toimenpiteitä (2009) som beskriver skogsbrukets negativa sidor.

Läs intervjun med pristagarna här på finska.

Läs mera om Statspriset för informationsspridning 2024 här.

Ge förslag till pristagare här.

Undervisnings- och kulturministeriet beviljar årligen statspriser för informationsspridning på förslag av Delegationen för informationsspridning. Priset beviljas för aktuellt och förtjänstfullt arbete inom informationsspridning. Pristagarna har förmedlat tillförlitlig forskningsbaserad information till den breda allmänheten på ett begripligt, inspirerande, ansvarsfullt och mångsidigt sätt. Informationen kan också spridas genom konst.

Du kan också vara intresserad av