Tutkijoille lisää tukea häirintätapauksissa – uusi hanke tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden turvaamiseksi

15.5.2023
Kuvituskuvassa rivi tyhjiä penkkejä yliopiston luentosalissa.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK) selvittää uudessa hankkeessa tutkijoiden ja asiantuntijoiden kohtaamaa häirintää. Samalla kehitetään kansallinen toimintasuunnitelma tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden tukemiseksi.

Tieteen vapaus ja tutkijoiden ilmaisunvapaus ovat viime vuosina kaventuneet monissa maissa. Suomessa akateemista vapautta uhkaa erityisesti tutkijoiden häirintä ja uhkailu. Vaikka kaikki tutkijat eivät kohtaa vihapuhetta ja häirintää, ovat ne merkittäviä ongelmia herkkiä aiheita tutkivien asiantuntijoiden sananvapaudelle. Häirintää ja uhkailua joutuvat erityisesti kokemaan tutkijat, jotka käsittelevät esimerkiksi maahanmuuttoa, rokotuksia, ravitsemusta, ympäristönsuojelua, sukupuolta ja seksuaalisuutta. Pahimmillaan häirintä ja painostus kaventavat tutkijoiden sananvapautta ja uhkaavat demokratiaa.

Ilmiönä tutkijoiden ja asiantuntijoiden häirintä on tunnistettu ja sitä on selvitetty useissa tutkimuksissa sekä Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan kyselyissä, viimeksi vuonna 2019. Kyselyjen pohjalta syntyi myös Häiritseväpalaute-sivusto tutkijoiden tueksi. Nyt TJNK on käynnistänyt uuden hankkeen tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden tukemiseksi.

Raamit kansalliselle toimintasuunnitelmalle

Tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden tukeminen -hankkeessa kehitetään tiedeyhteisön koordinoitua tukea häirinnän kohteeksi joutuneille tutkijoille ja asiantuntijoille. Historiantutkija, dosentti Oula Silvennoisen vetämässä hankkeessa luodaan yhteistyössä tiedeyhteisön kanssa kansallinen toimintasuunnitelma, jolla tuetaan tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden toteutumista.

Hankkeen tarkoituksena on yhtenäistää nykyisin tarjottuja tukitoimenpiteitä ja luoda yhdessä tiedeyhteisön kanssa sovitut tukitoimet häirintää vastaan. Tavoitteena on varmistaa, että kukaan ei jää yksin kohdatessaan häirintää tai painostusta. Tukitoimet tulee järjestää myös esimerkiksi järjestöjen asiantuntijatehtävissä toimiville sekä apurahatutkijoille, joilla ei ole työnantajatahoa.

Tutkijoiden ja asiantuntijoiden sananvapauden tukeminen on Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan kaksivuotinen hanke (2023–2024), jota rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja:

Asiantuntija Oula Silvennoinen
oula.silvennoinen@tjnk.fi
p. 044 710 8367

Pääsihteeri Reetta Kettunen
reetta.kettunen@tjnk.fi
p. 040 733 5935

Sinua saattaisi kiinnostaa myös