Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2019: Pertti Mustajoki

1.10.2019
Pertti Mustajoki.

Professori Pertti Mustajoki palkittiin tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnolla erittäin merkittävästä ja pitkäaikaisesta tiedonjulkistamisesta terveystiedon ja terveellisten elämäntapavalintojen alalla.

Pertti Mustajoki (25.4.1943) on aineenvaihduntasairauksiin erikoistunut sisätautilääkäri. Hän on yli kolmenkymmenen vuoden ajan kirjoittanut ja puhunut painonhallinnasta sekä edistänyt elämäntapamuutosta antamalla yksilöllistä ja ryhmäohjausta tuhansille ylipainosta kärsiville ihmisille.

Ylipaino on vakava terveysriski. Lukuisat kansansairautemme kuten diabetes, korkea verenpaine sekä sydän- ja verisuonisairaudet liittyvät ylipainoon. Suomessa on yli kaksi miljoonaa ylipainoista. Heistä puolet kamppailee painonpudotuksen kanssa ja yrittää toistuvasti laihduttaa. Mustajoen vuosien aikana kiteytynyt ja tieteelliseen tutkimukseen perustuva viesti on, että syömisen rajoittaminen erilaisilla dieeteillä on surkea tapa laihtua pysyvästi. Mustajoki on kerännyt ja kuratoinut tutkimustulosten massasta keinoja, joiden avulla syötyjen kalorien määrä vähenee ja laihtuminen tapahtuu ilman tiukkoja dieettejä. Näin hän on antanut toivoa dieettikurimuksen jojo-ilmiöstä kärsiville ylipainoisille: pysyvä painonhallinta on mahdollista.

Mustajoki on julkaissut lukuisia painonhallintaa käsitteleviä kirjoja. Laihdu pysyvästi ilmestyi ensi kertaa vuonna 1988. Sitä ovat seuranneet mm. Paahtoleipäkatastrofi (2003), Ylipaino - tietoa lihavuudesta ja painonhallinnasta (2007), Painonhallinta (2010) ja viimeksi Vähennä kaloreita ilman dieettiä (2016). Kirjojen lisäksi hän on kirjoittanut ahkerasti yleistajuisia artikkelia sanoma- ja aikakauslehtiin sekä vastannut lukijoiden kysymyksiin. Pertti Mustajoella on myös laaja lääketieteellinen julkaisutoiminta, hän on julkaissut lähes 200 tieteellistä artikkelia ja oppikirjan kappaletta. Blogipalstalle Painonhallinta – kirjoituksia ylipainosta (www.perttimustajoki.fi) on koottu kymmeniä ajankohtaisia kirjoitusta painonhallinnan kanssa tuskaileville. Mustajoki on suosittu luennoitsija, joka varsinkin pienryhmissä vieraillessaan kertoo oppineensa ymmärtämään entistä syvemmin lihavien ihmisten vaikeuksia.

Ylipainon lisääntymisestä huolimatta vain ani harva, jos kukaan, suomalainen asiantuntija on puhunut suurelle yleisölle suunnatussa tiedonjulkistamisessaan yhtä uskollisesti ja väsymättä lihavuudesta kuin professori Pertti Mustajoki.

Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteesta

Sinua saattaisi kiinnostaa myös