Kenelle Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2024? Ehdota oivaltavaa ja ajankohtaista tietokirjaa tai muuta tiedeviestinnän tekoa

2.11.2023
Kuvituskuvassa teksti: Kenelle tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2024? Ehdota 1.12. mennessä.

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto myönnetään merkittävästä ja ajankohtaisesta tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle.

Mikä tietokirja innosti ja tarjosi uusia näkökulmia vuonna 2023? Kuka tai mikä yhteisö viesti tutkitusta tiedosta ymmärrettävästi ja selkeästi? Törmäsitkö tahoon tai tekoon, jossa luotettavaa tutkittua tietoa julkaistiin ja välitettiin tuoreella tavalla suurelle yleisölle 

Kerro meille ansioituneista ja ajankohtaisista tiedonjulkistamisen teoista, jotka ovat vuonna 2023 herättäneet yhteiskunnallista keskustelua ja tarjonneet oivalluksen hetkiä tiedon parissa. Ehdotuksia voivat tehdä sekä yksityiset henkilöt että yhteisöt. Ehdota Tiedonjulkistamisen valtionpalkintoa 2024 täällä 1.12. mennessä. 

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) esityksestä. Palkinto myönnetään ajankohtaisesta ja ansioituneesta tiedonjulkistamistyöstä, jonka muoto voi olla esimerkiksi tietokirja, journalistinen teko, dokumentti, tapahtuma tai esitys. Kaikkien julkaisumuotojen kohdalla palkittuja yhdistää se, että luotettavaa tutkittua tietoa on välitetty ymmärrettävästi, innostavasti, vastuullisesti ja monimuotoisesti suurelle yleisölle. Tietoa voidaan julkistaa myös taiteen keinoin.  

Tiedonjulkistamisen valtionpalkintoja on pitkään myönnetty tekijöille tai työryhmille. Vuodesta 2023 alkaen palkinto on voitu myöntää myös yhteisölle, joka laaja-alaisesti edistää tiedonjulkistamista ja tiedeviestintää. Erityisen ansioituneesta ja pitkäaikaisesta työstä voidaan myöntää myös tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinto. Palkintoa ei myönnetä suppeille asiantuntijapiireille tarkoitetuista tieteellisistä julkaisuista tai suppean yleisön oppimateriaalien tuottamisesta. 

Tiedonjulkistamisen valtionpalkintoja on myönnetty vuodesta 1968 lähtien.  

Lue lisää valtionpalkinnoista ja ehdotuksen tekemisestä. Otamme samalla vastaan ehdotuksia tietokirjoista  vähälevikkisen laatukirjallisuuden ostotukilistalle. Lue lisää täältä.  

Tutustu vuoden 2023 tiedonjulkistamisen valtionpalkittuihin tästä 

Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnoilla edistetään luotettavan tutkitun tiedon saatavuutta, joka on sekä ihmisoikeus että toimivan demokratian edellytys. Tutkittu tieto kuuluu kaikille. 

Lisätietoja: 
Pääsihteeri Henriikka Mustajoki 
040 7335 935 
henriikka.mustajoki@tjnk.fi 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös