
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta julistaa haettavaksi vuoden 2025 tiedonjulkistamisen apurahat. Hakuaika alkaa 1.5. klo 00.00 ja päättyy perjantaina 30.5. klo 16.00.
Perustiedot
Yleistä apurahoista
Tiedonjulkistamisen apurahoilla tuetaan monipuolista, monikanavaista ja uudistuvaa tietokirjoittamista ja tiedonjulkistamista. Tavoitteena on edistää tietokulttuurin monimuotoisuutta, elinvoimaisuutta ja saatavuutta sekä uuden tiedon hyödyntämistä yhteiskunnassa.
Tiedonjulkistamisen apurahoilla ei tueta kaunokirjallisia kohteita, käännöksiä, oppikirjoja tai tieteellistä tutkimusta (väitöskirjatyö mukaan lukien).
Apurahat ovat valtionavustusta, jonka opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tiedonjulkistamisen edistämiseen. Päätökset apurahojen myöntämisestä tekee Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, joka myös seuraa apurahojen käyttöä ja arvioi niiden vaikuttavuutta.
Apurahoja hallinnoidaan Tieteellisten seurain valtuuskunnassa, ja hakeminen tapahtuu valtuuskunnan avustusportaalin kautta. Apurahaa haetaan TSV:n hakujärjestelmässä osoitteessa https://avustukset.tsv.fi .
Vuonna 2025 hakuaika on 1.5. klo 00.00–30.5. klo 16.00.
Täytä hakemus Tieteellisten seurain valtuuskunnan hakujärjestelmässä - haku avautuu 1.5.2025
Apurahan suuruus
Hakija hakee tiedonjulkistamisen apurahoja työskentelykuukausina. Haettavana ovat 4, 6 ja 8 kuukauden apurahat. Kannustamme hakijoita hakemaan pidempiä apurahoja.
Tiedonjulkistamisen apurahojen suuruudet (sisältävät MYEL-osuuden):
- 9 000 euroa 4 kuukauden työskentelyyn
- 13 500 euroa 6 kuukauden työskentelyyn
- 18 000 euroa 8 kuukauden työskentelyyn.
Maatalousyrittäjän eläkelain (MYEL) mukainen vakuutusvelvollisuus koskee kaikkia niitä työikäisiä apurahansaajia, jotka ovat saaneet Suomesta myönnetyn työskentelyapurahan vähintään neljän kuukauden taiteelliseen tai tieteelliseen työskentelyyn.
Neuvottelukunta voi jakaa myös pienempiä apurahoja.
Myöntöperusteet
Kuka voi hakea
Tiedonjulkistamisen apuraha on työskentelyapuraha, joka on tarkoitettu tiedonjulkistamista palvelevan työsuunnitelman toteuttamiseen.
Apurahoja voivat hakea yksityishenkilöt. Ne on tarkoitettu ammattimaiseen luovaan työskentelyyn. Apurahoilla tuetaan uran eri vaiheissa olevia henkilöitä. Apurahoja ei myönnetä yhteisöille tai yhdistyksille.
Työryhmissä jokainen työryhmän jäsen hakee omalla hakemuksellaan rahoitusta. Työsuunnitelmassa yksilöidään, mikä osa työryhmähankkeen toteutuksesta on hakijan vastuulla.
Mihin tarkoitukseen
Tiedonjulkistamisen apurahoilla edistetään monipuolista, monikanavaista ja uudistuvaa tietokirjoittamista ja tiedonjulkistamista. Apurahoilla tuetaan pääsääntöisesti luovaa työtä. Apurahaa ei myönnetä kuluihin.
Apurahoja voi hakea neljään eri hankemuotoon:
1. Tietokirja
Apuraha on tarkoitettu uutta tietoa julkistavien tietokirjojen tekemiseen. Teos voidaan julkaista painotuotteena tai sähköisesti.
Apurahoja ei myönnetä tieteelliseen tutkimukseen, tutkimuskirjallisuuden, oppimateriaalien, oppaiden tai niihin rinnastettavien teosten, kuten suppea-alaisen ammattikirjallisuuden, tekijöille eikä käännöksiin.
2. Muu tietokirjoittaminen
Apuraha on tarkoitettu uutta tietoa julkistavien tietotuotteiden tekemiseen. Hankemuoto tarkoittaa tietokirjoittamista muissa julkaisuissa kuin tietokirjoissa. Näitä ovat esimerkiksi tutkittuun tietoon pohjautuvien dokumenttielokuvien käsikirjoitukset sekä artikkelit ja artikkelisarjat aikakaus- ja sanomalehdissä ja verkkojulkaisuissa.
3. Tiedonjulkistamisen yhteistoiminta
Apuraha on tarkoitettu kokeileviin tiedonjulkistamisen yhteistoimintamuotoihin.
Hankkeita voivat olla esimerkiksi taiteen keinoja tiedonjulkistamisessa käyttävät hankkeet kuten tietoa julkistava teatteri sekä muut innovatiiviset ja osallistavat yhteistoimintamuodot.
4. Muu tiedonjulkistaminen
Apuraha on tarkoitettu uutta tietoa julkistavan muun tietotuotteen tukemiseen. Näitä voivat olla monikanavainen tiedonjulkistaminen ja muut innovatiiviset tiedonjulkistamisen muodot.
Apurahat ovat harkinnanvaraisia ja ne pyritään jakamaan laaja-alaisesti eri hankemuodoille, kuitenkin niin, että pääosa apurahoista kohdistuu tietokirjahankkeille.
Arviointiperusteet
Hakemusten arviointi
Neuvottelukunta arvioi kaikki määräajan sisällä saapuneet hakemukset. Hakemukset arvioi neuvottelukunnan asettama työryhmä, jonka muodostavat vuosittain vaihtuvat neuvottelukunnan jäsenet. Neuvottelukunta voi käyttää myös ulkopuolisia arvioitsijoita.
Arviointi kohdistuu työsuunnitelman ja viestintäsuunnitelman laatuun ja siinä kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin:
- mikä on hankkeen merkitys, ajankohtaisuus ja kohderyhmä
- hankkeen käytössä oleva asiantuntemus
- hankeidean luovuus uuden tiedon julkistamisessa
- työsuunnitelman toteutettavuus
Päätökset perustuvat neuvottelukunnan tekemään hakemusten keskinäiseen vertailuun ja kokonaisarviointiin.
Apurahat ovat harkinnanvaraisia.
Hankkeen saama muu rahoitus vaikuttaa apurahan myöntämiseen tapauskohtaisen harkinnan perusteella. Harkinnassa otetaan huomioon hankkeen kustannus- ja rahoitussuunnitelma ja jo saadun rahoituksen määrä.
Päätökset apurahoista
Päätökset apurahoista tehdään vuosittain syyskuun loppuun mennessä.
Kaikki hakujärjestelmässä hakemuksen jättäneet hakijat saavat kirjallisen tiedon päätöksestä. Neuvottelukunta julkaisee verkkosivuillaan niiden apurahan saajien nimet ja hankekuvaukset, jotka ovat antaneet luvan julkaista tiedon myönnöstä internetissä.
Apurahan saaja ja myöntäjä laativat apurahan käytöstä sopimuksen. Apurahan saaja voi päättää, maksetaanko apuraha hänelle myöntövuonna vai myöntövuotta seuraavan vuoden alussa.
Apuraha on käytettävä sopimuksessa määritetyn käyttöajan kuluessa. Apurahan saajan on raportoitava apurahan käytöstä sopimuksessa määritetyn ajan kuluessa.
Lisäehdot
Muita ehtoja
Apurahaa ei myönnetä takautuvasti. Apurahalla työskentely voi alkaa vasta apurahapäätöksen jälkeen.
Myönnettyä apurahaa voidaan käyttää vain hakemuksessa yksilöityyn hankkeeseen. Hankemuutokset vaativat neuvottelukunnan hyväksynnän.
Kahdeksan kuukauden työskentelyapurahan saajan on luovuttava päätoimisesta työstään apurahakauden ajaksi, mutta 8 kuukauden pituisella apurahakaudella voi tehdä muuta työtä 30% työajasta.
Vähintään neljän kuukauden työskentelyapurahan saajan on otettava itselleen eläke- ja tapaturmavakuutus. Vakuutusta haetaan Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melasta kolmen kuukauden kuluessa apurahan maksamisesta. Vakuutusmaksu on noin 13–25% vakuutetun iästä ja MYEL-työtulon määrästä riippuen. Ks. tarkemmin Melan ohjeet apurahansaajalle.
Apurahaa ei voida myöntää, jos
- hakemus on tullut myöhässä. Hakemus on jätettävä viimeisenä hakupäivänä klo 16.00 mennessä.
- hakemus on puutteellinen.
- hakija ei ole tehnyt selvitystä aiemmista hänelle myönnetyistä tiedonjulkistamisen apurahoista apurahasopimuksessa mainittuun määräaikaan mennessä.
- hakemus ei täytä tämän hakuilmoituksen ehtoja.
Lainsäädäntö
Tiedonjulkistamisen apurahojen jakamisessa noudatetaan valtionavustuslakia (688/2001).
Apurahoja koskee lisäksi apurahansaajien sosiaaliturvaan liittyvä Maatalousyrittäjien eläkelaki (1280/2006), joka tuli voimaan 1.1.2009, sekä soveltuvin osin laki eräistä kirjailijoille ja kääntäjille suoritettavista apurahoista ja avustuksista (3.5.1961/236) ja asetus eräistä kirjailijoille ja kääntäjille suoritettavista apurahoista ja avustuksista (7.2.1964/46).
Neuvottelukunnan apurahatyöskentelyssä noudatetaan hallintolakia (434/2003) ja hyvän hallinnon periaatteita.
Hakemuksen tietosisältö muodostaa yleisen tietosuoja-asetuksen mukaisen henkilötietorekisterin. Tutustu Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan apuraharekisterin tietosuojaselosteeseen.
Vastuullinen tiedonjulkistaminen
Tiedonjulkistamisen apurahoja saaneita kehotetaan noudattamaan seuraavia ohjeita:
- Julkisen sanan neuvoston laatimat Journalistin ohjeet (siirryt toiselle sivustolle) koskevat kaikkea journalistista työtä
- Suomen Tietokirjailijat ry:n laatimat Tietokirjailijan eettiset ohjeet (siirryt toiselle sivustolle) koskevat tietokirjailijan työn oikeuksia ja velvollisuuksia
- Tutkimuseettisen neuvottelukunnan laatima Hyvä tieteellinen käytäntö -ohje (PDF-tiedosto) koskee tieteellistä tutkimusta ja tutkimuksesta viestimistä.
- Viestinnän eettisen neuvottelukunnan ylläpitämät Viestinnän eettiset ohjeet (siirryt toiselle sivustolle) koskevat viestinnän ammattilaisten vastuullista toimintaa.
Ohjeiden tavoitteena on tukea sananvapauden vastuullista käyttämistä, edistää ammattieettistä keskustelua ja tutkitun tiedon tuottamisen ja julkistamisen hyviä käytänteitä.
Lisätietoja:
Hakijoille järjestetään 12.5.2025 Apurahainfo.
Ohjeita ja käytännön vinkkejä löydät verkkosivuiltamme:
Apurahoihin liittyvissä sisältö- tai asiakysymyksissä vastataan sähköpostitse osoitteessa info@tjnk.fi. Puhelimitse apurahoihin liittyviin kysymyksiin vastaa asiantuntija Suvi Lahtonen, puh. 044 325 4214.
Opetusministeriön vuosiksi 2025–2027 asettama Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta on hyväksynyt tiedonjulkistamisen apurahojen hakuilmoituksen kokouksessaan 28.3.2025.