Yhdessä kehittäen: tiedekasvatuksen toimenpideohjelma

29.6.2020
kesäkukka, sinitaivas ja auringonsäteitä

TSV:n ja TJNK:n yhteistä tiedekasvatushanketta on työstetty alusta alkaen yhteiskehittämisen kautta. Syksyllä 2020 hankkeessa keskitytään tiedekasvatuksen toimenpideohjelmaan. Tieteellisten seurain panos on tässä erityisen tärkeää.

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) yhteisessä Selvitystyö ja suosituksia tiedekasvatuksen tueksi -hankkeessa on kolme asiakokonaisuutta. Hankkeessa kartoitetaan tiedetapahtumia, laaditaan kansalliset suositukset tiedekasvatukselle ja työstetään tiedekasvatuksen toteuttamista tukeva toimenpideohjelma. Hankkeen työskentely perustuu yhdessä tuotettuun tietoon ja ymmärrykseen. 

- Yhteiskehittäminen tuntui alusta alkaen toimivalta vaihtoehdolta, kertovat TSV:n toiminnanjohtaja Lea Ryynänen-Karjalainen ja TJNK:n pääsihteeri Reetta Kettunen. - Tunnistimme heti hankkeen alussa, että paras mahdollinen osaaminen on tiedekasvatuskentän toimijoilla. 

TSV:n ja TJNK:n luontevaksi rooliksi tuli hankkeen fasilitointi ja toimijoiden asiantuntemuksen kiteyttäminen tiedekasvatuksen suosituksiksi ja toimenpideohjelmaksi. Syksyllä 2020 hankkeessa keskitytään tiedekasvatuksen toimenpideohjelman laatimiseen. 

Tiedekasvatuksen toimenpideohjelma

Tiedeosaamisella tarkoitetaan kaikenikäisten ihmisten kykyä hankkia, käsitellä ja arvioida kriittisesti tieteellisen tutkimuksen keinoin tuotettua tietoa. Tiedekasvatus on näiden taitojen vahvistamista opetuksen ja viestinnän keinoin. Tiedekasvatus on myös osa tiedeviestintää ja avoimen tieteen kulttuuria. 

Tiedekasvatuksen toimenpideohjelma eroaa tyypillisestä toimenpideohjelmasta siten, että se ei määritä tulevaa toimintaa ja aseta tarkkoja ja seurattavia tavoitteita, vaan antaa tietoa ja ideoita toiminnan suunnittelun pohjaksi.

 - Tavoitteena on yhdessä kehittää toimintaperiaatteita ja käytännön ideoita, jotka sopivat kaikille tieteen ja tutkimuksen toimijoille ja erityisesti tieteellisille seuroille, kertoo koordinaattori Anni Sairio. 

Yhteiskehittäminen  ja -kirjoittaminen takaavat kaikille kiinnostuneille mahdollisuuden olla vaikuttamassa lopputulokseen. 

- Toivonkin, että esimerkiksi tieteelliset seurat miettivät, mikä olisi heidän roolinsa tiedekasvatuksessa, ja tuovat oman osaamisensa esiin yhteiseksi eduksi, jatkaa Sairio.

Toimenpideohjelman laatiminen alkoi huhtikuussa työpajalla ja jatkui kesäkuussa verkkoalustatyöskentelyllä. Syksyllä 2020 yhteiskehittäminen jatkuu verkkokirjoittamisen työpajoilla. 

Seuraava verkkokirjoittamisen työpaja järjestetään elokuussa 2020

Tiedekasvatuksen toimenpideohjelman yhteistuottaminen jatkuu työpajalla, joka pidetään Zoomissa torstaina 27.8.2020 klo 10-14. Työpajasta on luvassa tietoa elokuun alussa. Kaikki kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita mukaan!

Selvitystyö ja suosituksia tiedekasvatuksen tueksi -hankkeen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö. Lue lisää hankkeen tiedotteesta ja seuraa viestintää TSV:n ja TJNK:n verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa.

Lisätietoja: Koordinaattori Anni Sairio, puh. 044 7376 381, anni.sairio (at) tsv.fi

Kuva: Pixabay

Sinua saattaisi kiinnostaa myös