TJNK-näkökulma: Mitä odotuksia tiedonjulkistamisesta?

3.11.2020
TJNK-näkökulma: Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan blogi.

On taas aika ehdottaa tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saajia. Mitä ajatuksia ja odotuksia Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnalla on vuoden 2021 palkintokäsittelylle?

Tiedonjulkistamisen valtionpalkintoehdotuksia tehdään vuosittain satoja. Ehdotuksia arvioidessaan neuvottelukunta saa läpileikkauksen tiedonjulkistamisen vuodesta – tai ainakin siitä, millaisena se näyttäytyy annettujen ehdotusten valossa.

Kirjoitus perustuu keskusteluihin, joita neuvottelukunta kävi vuoden 2020 palkintokäsittelyissä. 

Moniääninen kerronta

Tiedonjulkistamisen kerronta on kiitettävällä tavalla yhä moniäänisempää ja monikanavaisempaa. Kenen äänet kuulemme suomalaisessa tiedonjulkistamisessa? Millaiset äänet jäävät katveeseen? Näemmekö vain itsemme kaltaiset ehdokkaat? Tartummeko vain sellaiseen tietokirjaan, joka vahvistaa omaa ajatteluamme?

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta edustaa jäsenistöltään tyypillistä asiantuntijaelintä. Olemme koulutettuja ja keski-ikäisiä. Suomalainen yhteiskunta on huomattavasti monipuolisempi ja moniäänisempi. Suomi on myös maantieteellisesti iso maa. Miten homogeeninen asiantuntijaympäristö vaikuttaa työhömme? Miten varmistumme yhdenvertaisuuden toteutumisesta?

Näitä keskusteluita neuvottelukunta käy jatkuvasti ja pyrkii näkemään oman kuplansa yli. Tässä työssä tarvitsemme apua. Tehkää meille ehdotuksia yli omien kuplienne rajojen!

Verkkomaailman vaikuttajat

Tubettajien yleisömäärät ovat suuria. He ovat oma mediansa. Miten on muissa somekanavissa? Bloggarit, tvitteristit, verkkokeskustelijat. Kuka verkossa liikkuva vaikuttaja tekee vastuullista ja luotettavaa tiedonjulkistamista, esimerkiksi tiedetubettajana?

Löytyykö verkkomaailmasta vastausta vaikkapa tällaisen kysymyksenasetteluun:

”Miten saamme tutkitun tiedon osaksi kaikkien suomalaisten elämää uusin tavoin, ja tietoa inspiroivasti sinnekin, missä se ei vakituisesti asu?”

Asiantuntijakielelle käännettynä kehottamme siis tekemään ehdotuksia tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saajiksi sellaisesta monikanavaisesta tiedonjulkistamistoiminnasta, joka saavuttaa uusia yleisöjä. 

Tarinallistammeko liikaa?

Tarinallisuus on oikein käytettynä toimiva keino saada yleisö kiinnostumaan tiedosta. Liiallisesti viljeltynä tarinallisuus ja turha kaveripuhe voi hajottaa kerronnan fokusta. On hyvä tehdä tiedosta kuluttajaystävällistä mutta harkiten.

Piileekö tässä oma vaaransa? Kasvatammeko lukijakuntaa, joka halua tietosisältönsä valmiiksi pureskeltuna?

Journalistinen tietokirja on parhaimmillaan tiivistys ajassamme liikkuvista ilmiöistä, jotka on sidottu tähän hetkeen ja ajankuvaan narratiivin avulla. Tämän raikkaan esitystavan kääntöpuoli on se, että asioiden kehittymisen pitkäaikainen kuvaus voi jäädä puuttumaan.

Tietokirjallisuus saa myös vaatia lukijaltaan kestävyyttä ja syvälukutaidon osaamista. Vaativa tietokirjallinen teksti ja selkeä esitystapa eivät ole toistensa kanssa ristiriidassa.

Tee ehdotus!

Auta meitä näkemään mahdollisimman monipuolinen, rikas ja monimuotoinen tiedonjulkistamisen vuosi. Tee ehdotuksesi 1.12. mennessä tällä lomakkeella.

Reetta Kettunen, TJNK pääsihteeri

TJNK-näkökulma-kirjoitussarjassa julkaistaan kantaaottavia, ajankohtaisia ja perusteltuja mietteitä tiedonjulkistamisesta. Lue muita sarjan kirjoituksia.

Kuva: Linda Saukko-Rauta/Redanredan

Sinua saattaisi kiinnostaa myös