Ihmisiä kaninkoloissa

26.11.2021
Sarjakuvamainen piirros salaliittoteorioiden vaikutuksesta.

Mikä salaliitoteorioissa viehättää? Millainen historia niillä on ja ketkä niihin uskovat? Toimittaja Pasi Kivioja kirjoittaa uutuusteoksessaan kohtaamisista salaliittoteoreetikkojen kanssa.

Liskomiehet, Qanon, varastetut vaalit ja trumpismi tai lavastetut kuulennot ovat tuttuja salaliittojen aiheita. Aiheille on helppo nauraa. Monelle salaliittojen maailmankuva on todempi ja luotettavampi kuin perinteisen tiedonvälityksen luoma kuva. Toimittaja Pasi Kivioja halusi tutustua salaliittoteoreetikoihin oppiakseen ilmiöstä enemmän.

"Eivät salaliittoihin uskovat ihmiset ole sen kummallisempia kuin me muut. Vasta kun puheissa päästään syvemmälle, alkaa salaliittolaisen maailmakuva kummallisuuksineen nousta esille", kertoo Kivioja.

Kivioja uskoo, että salaliittoteoreetikkojen joukosta löytyy tavallisia ihmisiä kaikista koulutusluokista.

"Tavallisia ihmisiä kaikista koulutusluokista."

Kivioja on parhaillaan kirjoittamassa kokemuksistaan teosta Salaliittoteorioiden ihmemaassa — Tositarinoita ihmisistä kaninkolossa (Docendo 2022).

Kirjan syntyprosessin osana Kivioja työskenteli erikoistutkijana Turun yliopistossa FINSCI-hankkeessa, jossa tutkitaan myös suomalaisten uskoa salaliittoteorioihin.

Salaliittojen lunnaat

Keskusteluyhteyden rakentaminen salaliittoteoreetikkojen kanssa ei ollut helppoa. Vaadittiin luottamusta. Kivioja antoi haastateltavien puhua rauhassa ajatuksistaan ja kokemuksistaan. Häntä kiinnosti, miksi he uskovat salaliittoteorioihin ja mitä siitä on heille seurannut.

Salaliittoteorioihin uskovien henkilöiden taustalta löytyi vaikeita kokemuksia. Salaliitto voi viedä niin syvälle kaninkoloon, ettei sieltä pääse pois. Perhe- ja ystävyyssiteet katkeavat. Työpaikka voi mennä.

Salaliitot ovat osa valtioiden informaationvaikuttamisen työkalupakkia. Trollitehtaat monistavat teorioita, ja ne leviävät tehokkaasti. Vaikka vain pienen pieni osa ihmisistä uskoisi salaliittoihin, tehokas levittäminen erityisesti sosiaalisen median kanavilla kasvattaa salaliittoihin uskovien määrää. Salaliittojen superlevittäjien tilien jäädyttäminen leikkaa disinformaation tavoitettavuutta. Tämä on Kiviojan mielestä hyvä asia, vaikka samalla rajoitetaan sananvapautta ja lakaistaan ongelma maton alle.

Osallistu tutkimukseen!

FINSCI-hankkeen tutkimuksessa selvitetään suomalaisten uskomuksia ja tieteeseen liittyviä ajatuksia. Voit osallistua tiedon keruuseen täällä. Kysely kattaa laajan aihepiirin, joten sen täyttämiseen menee 15-30 min.

Pasi Kivioja puhui aiheesta Toimittaja keikkuvassa laivassa. Kohtaamisia salaliittoteoreetikoiden kanssa 8. kansallisessa tiedeviestinnän konferenssissa Tiede on totta toistaiseksi 25.11.2021. Tapahtuman järjestivät Suomen Tiedetoimittajien liitto ja TJNK yhteistyössä Maj ja Tor Nesslingin säätiön kanssa. Joulukuun Tiedetoimittaja-lehdessä julkaistaa seminaariantia.

Kivioja sai tiedonjulkistamisen apurahan tietokirjan kirjoittamiseen vuonna 2021.

Apurahatarinoita-sarjassa esitellään Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) tukemien apurahansaajien elämää ja työtä. Tiedonjulkistamisen apurahoilla tuetaan monipuolista, monikanavaista ja uutta luovaa tietokirjoittamista sekä muuta tiedonjulkistamista.

Teksti: Reetta Kettunen
Kuva: Linda Saukko-Rauta (Redanredan Oy)

Sinua saattaisi kiinnostaa myös