Tulokulmia tietokirjallisuuteen: Kukka Rannan vinkit apurahanhakijalle

14.5.2020
Kukka Ranta kirjahyllyn edessä.

Kukka Ranta antaa vinkkinsä erityisesti ensimmäiselle hankkeelleen rahoitusta etsivälle tiedonjulkistajalle.

Jos maaliskuinen Tulokulmia tietokirjallisuuteen -keskustelutilaisuus ei olisi peruuntunut, tietokirjailija, väitöskirjatutkija ja toimittaja Kukka Ranta olisi ollut mukana keskustelemassa siitä, kuinka tietokirja syntyy ja kuinka tietokirjailija rahoittaa työskentelynsä. 

Kysyimme Kukalta, miten hän neuvoisi erityisesti ensimmäiseen hankkeeseensa rahoitusta etsivää tiedonjulkistajaa. Lue Kukan vinkit alta!

  • Tee kuukausikohtainen apurahakalenterilistaus ja kerää sinne eri säätiöitä sitä mukaa, kun niitä tulee vastaan! Aurora-tietokanta on hyvä apu.
  • Tapaa kustantajia ja puhu rohkeasti jo alkuvaiheessa ideastasi. On hienoa, jos saat kustannustoimittajan työsi tueksi jo heti alkuvaiheesta lähtien. Myös apurahahakemusta laatiessa on hyvä olla jo olemassa aie- tai kustannussopimus.
  • Tiivis hakemus on parempi kuin pitkä ja epävarmasti rönsyilevä. Kirjoita esim. yhdelle sivulle vapaata tekstiä ja sen jälkeen tiiviisti listaten projektin teknisiä tietoja, kuten kuukausikohtainen aikataulu, budjettisuunnitelma jne.
  • Pyydä ystäviltäsi ja kollegoiltasi kommentteja hakemukseesi. Samalla pääset perustelemaan, mitä oikein olet tekemässä.
  • Kiteytä hakemuksessasi, mikä on projektisi yhteiskunnallinen merkitys ja mihin tiedonjulkistamisen ajankohtaiseen tarpeeseen tarjoat ratkaisua!

Kukka Ranta on toimittaja, tutkija ja tietokirjailija, joka on saanut useisiin hankkeisiinsa rahoitusta tiedonjulkistamisen apurahoista. 

Tiedonjulkistamisen apurahahaku on vuosittain toukokuussa. Tutustu hakuohjeisiin ja jätä hakemuksesi! Hakuaika loppuu toukokuun viimeisenä arkipäivänä klo 16. Lue lisää tiedonjulkistamisen apurahoista.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös