Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2019: Kimmo Oksanen ja Heidi Piiroinen

1.10.2019
Kimmo Oksanen, Heidi Piiroinen.

Toimittaja Kimmo Oksanen ja valokuvaaja Heidi Piiroinen palkittiin vuonna 2019 teoksesta Ohikuljetut. Erään kerjäläisperheen tarina.

Toimittaja Kimmo Oksanen ja valokuvaaja Heidi Piiroinen ovat seuranneet romanialaisen kerjäläisperheen tarinaa kymmenen vuotta, 2007–2017. Tästä työstä on syntynyt valokuvanäyttely, useita lehtijuttuja ja lopulta kirja Ohikuljetut. Erään kerjäläisperheen tarina, joka kertoo kuvin ja tekstein Mihaelan tarinan.

Mihaela syntyi 1991 Romaniassa. Suomeen hän saapui 16-vuotiaana monien mutkien ja vaiheiden jälkeen, tarkoituksenaan ansaita elanto kerjäämällä ja lähettää rahaa myös Romaniaan jääneille sukulaisille. Viranomaiset haluavat palauttaa Mihaelan takaisin kotimaahansa, eli viranomaiskielellä sanottuna "avustaa kotiin". Se keskeytyy, kun Mihaela juuri lähdön hetkellä alkaa synnyttää asemahallissa.

Oksanen ja Piiroinen ovat nostaneet kirjallaan, artikkeleillaan ja näyttelyllään esiin romanikerjäläisten aseman. He eivät ole lähteneet tekemään tietopakettia romanikulttuurista tai yhteiskunta-analyysiä, vaikka näitäkin elementtejä teoksissa on. Sen sijaan he ovat kertoneet ihmisistä, jotka ovat omanlaisiaan niin kuin kaikki muutkin. Ihmisistä, joilla on haaveita ja tavoitteita, mutta jotka kohtaavat tavattoman paljon esteitä matkallaan kohti tavoitteitaan.

Kirja on koskettava, se herättää ajatuksia ja myös toivoa. Esitystapa on kuvaileva mutta inhimillinen ja lämmin. Oksanen ja Piiroinen ovat työskennelleet pitkään ja ansiokkaasti voidakseen kuvata romanien elämää ja auttaakseen meitä muita ymmärtämään yhtä Euroopan suurimmista inhimillisistä kärsimyksistä. Dokumentaariset kuvat ja päiväkirjamainen raportointi nostavat esiin näkökulmia ja purkavat ennakkoluuloja.

Teos ei syyllistä romaneja, eikä niitä, jotka omista syistään kulkevat romanien ohi. Kimmo Oksanen ja Heidi Piiroinen eivät kulkeneet ohi vaan rinnalla.

Lue lisää opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteesta

Sinua saattaisi kiinnostaa myös