Tiedonjulkistamisen apurahat vuodelle 2018

14.9.2018
""

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta myöntää tiedonjulkistamisen apurahat, joilla tuetaan monipuolista, monikanavaista ja uudistuvaa tietokirjoittamista ja tiedonjulkistamista.

Vuonna 2018 apurahoja myönnettiin yhteensä 400 000 euroa. Neuvottelukunta käsitteli 380 hakemusta, joista 72 sai rahoituksen. Pienin myönnetty apuraha oli 2 500 ja suurimmat 13 000 euroa.

MONIMUOTOISTA TIEDONJULKISTAMISTA

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan jakamat apurahat saivat merkittävän tasokorotuksen vuonna 2018. Jaettavaa on 400 000 euroa entisen 290 000 euron sijaan.

- Neuvottelukunta on kiitollinen todella tarpeellisesta myöntövaltuuden korotuksesta, sanoo Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan puheenjohtaja Katja Bargum.

- Se osaltaan auttaa tukemaan pitkäjänteistä tiedonjulkistamista.

Apurahoilla voidaan tukea tietokirjojen lisäksi vaikkapa dokumenttielokuvien käsikirjoittamista, eri medioissa julkaistavia artikkeleita ja digitaalisia tietotuotteita. Taiteen keinoin tapahtuvaa tiedonjulkistamista voidaan myös tukea, kuten tiedeteatteria tai näyttelytoimintaa. Tänä vuonna neljännes rahoitetuista hankkeista oli muita kuin tietokirjoja.

TIETOKIRJALLISUUS TARVITSEE TUKENSA

Neuvottelukunnan tuoreen selvityksen mukaan tiedonjulkistamisen apurahan saajat ovat pääosin tyytyväisiä apurahan toimivuuteen. Poikkeuksen tuo tarve saada lisää tukea tietokirjallisuudelle. Riittämätön, monelta rahoittajalta tuleva ja pätkittäinen rahoitus ei takaa tietokirjailijoille ammattimaista paneutumista tietokirjahankkeisiin.

- Tietokirjallisuuden tukimuotoja tulisikin tarkastella kokonaisuutena ja pyrkiä yhteistoimintaan eri rahoitusmuotojen välillä, toteaa Bargum.

- Suuntaus voisi olla kohti tietokirjallisuuden julkisen tuen kohdentamista yhden tahon hallinnoitavaksi. Samalla tulisi ratkaistua kysymys tietokirjallisuuden käännöstuista.

====

Lataa tiedonjulkistamisen apurahamyönnöt 2018 PDF-tiedostona

Lisätietoja: pääsihteeri Reetta Kettunen, p. 040 733 5935

Sinua saattaisi kiinnostaa myös