Mitä mieltä suomalaiset ovat tieteestä? – Lujaa luottoa tieteeseen -seminaarissa syvennytään Tiedebarometriin

30.11.2022
Artikkelin kuvituskuva.

Tieteen päivillä järjestetään ensikertaa tiedeviestijöille suunnattu ohjelmakokonaisuus. Ilmoittaudu mukaan 5.1.2023 mennessä.

Mitä juuri julkaistu Tiedebarometri 2022 (Tieteen tiedotus ry) kertoo suomalaisten suhteesta tieteeseen ja millaisia eväitä barometrin tulokset antavat tiedeviestijöille? Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK) järjestää yhteistyössä Tieteen päivien ja Tieteen tiedotus ry:n kanssa 13.1.2023 Lujaa luottoa tieteeseen – Mitä tiedebarometri kertoo tiedeviestijöille -seminaarin, jossa barometrin tuloksiin ja teemoihin syvennytään huippuasiantuntijoiden voimin.

Lujaa luottoa tieteeseen on ensimmäinen tiedeviestijöiden oma ohjelmakokonaisuus Tieteen päivillä.

”Olimme pitkään miettineet tiedeviestinnän ammattilaisille suunnattua omaa kokonaisuutta. Samaan aikaan uudistimme Tiedebarometria. Yhteistyö oli selkeä: käsitellään barometria Tieteen päivillä”, kertoo Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri Reetta Kettunen.

Kettunen ja TJNK:n puheenjohtaja, professori Esa Väliverronen olivat keskeisessä roolissa Tiedebarometrin uudistuksessa. Lujaa luottoa tieteeseen -seminaarissa Väliverronen johdattelee osallistujat päivän teemoihin ja pohtii, mitä Tiedebarometrin tulokset kertovat suomalaisten asenteista tiedettä ja sen tekijöitä kohtaan.

Tarinoita tieteestä ja asiantuntijuudesta mediassa

Iltapäivällä seminaarissa uppoudutaan tiedetarinoiden maailmaan ja kysytään, millaisia tarinoita meille tieteestä kerrotaan ja millaiset tarinat suurta yleisöä kiinnostavat. Tutkija, kirjoittaja Maria Lassila-Merisalon vetämässä paneelissa FINSCI-hankkeen johtaja Johanna Kaakinen, KTT, tutkijatohtori Hanna Reinikainen ja professori emeritus, Tieteen tiedotus ry:n puheenjohtaja Markku Löytönen keskustelevat siitä, miten tarinat muovaavat käsityksiämme tieteestä ja pohtivat, voivatko toimittajat ja tiedeviestijät työllään vahvistaa luottoa tieteeseen ja tutkittuun tietoon.

Suomen tunnetuimmat asiantuntijat, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hyvinvointivaikuttajat-osaston johtaja Mika Salminen jakavat kokemuksiaan siitä, millaista on toimia asiantuntijana mediassa. Tiede-lehden päätoimittaja Jukka Ruukin haastattelussa nämä viimeaikaisten kriisien kasvoiksi nousseet asiantuntijat kertovat missä, miten ja miksi tutkijoiden ja tieteen asiantuntijoiden kannattaa vaikuttaa.

Tutkija, taiteilija ja ajatushautomo Hatun johtaja Saara Särmä ruotii lisäksi, ketä pidetään asiantuntijana. Mitä asiantuntijalta odotetaan, millaisia piirteitä asiantuntijuuteen liitetään ja miksi Suomen tunnetuimmat tutkijat ovat vuodesta toiseen valkoisia miehiä? Päivän päätteeksi kuullaan, millaisista aineksista syntyy luotettavaa ja herkullista tiedeviestintää. Vastalääke.fi-sivuston päätoimittaja Veikko Pulkki, PING Helsingin toimitusjohtaja Inna-Pirjetta Lahti ja Kelan vastaava tutkimusviestinnän asiantuntija Tomas Sjöblom kertovat ajankohtaisista tiedeviestinnän hankkeista, jotka muuttavat maailmaa viesti kerrallaan.

Ilmoittautuminen

Tutustu Lujaa luottoa tieteeseen -seminaarin ohjelmaan Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan tai Tieteen päivien verkkosivuilla ja ilmoittaudu mukaan tällä verkkolomakkeella viimeistään 5.1.2023. Paikkoja tilaisuuteen on rajoitetusti.

Tieteen päivät 2023 tarjoaa monipuolista ohjelmaa tiedeviestijöille niin suomeksi kuin englanniksi. Arkiaamuisin 11.–13.1. Tieteen aamukahvilla kuullaan maistiaisia tulevan päivän ohjelmasta ja nautitaan kupponen kuumaa. Kansainvälisessa The Beginning of a Mutual Understanding of Sience Capital -seminaarissa keskustellaan tiedepääomasta ja Tieteiden yö sekä Tiedekioski kutsuvat elämyksellisten tiedekokemusten pariin.

Lisätietoja:
Meri Vainiomäki
Suunnittelija
meri.vainiomaki@tsv.fi

Sinua saattaisi kiinnostaa myös