Ei itselle, vaan muille – Gutsy Go saa nuoret loistamaan

3.2.2022
Artikkelin kuvituskuva.

Nuoret, media ja rauha muodostavat ytimen Gutsy Go -menetelmälle. Toiminnanjohtaja Veera Ikonen ja yhteisöpedagogi Pedram Aflatuni kertovat, miten nuorten itsetuntoa, hyvinvointia ja osallisuuden tunnetta parannetaan nuorten ehdoilla.

Gutsy Go – Make Peace Visible -hanke sai tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon vuonna 2021. Tiedonjulkistamisen näkökulmasta nähtiin tärkeänä, että Gutsy Go haastaa nuoria ottamaan itse selvää asioista, kehittämään ratkaisuja arkisiin ongelmiin ja viestimään niistä tehokkaasti. 20 000 euron suuruinen palkinto jaettiin vastaavalle tuottajalle Aram Aflatunille, kouluttaja Pedram Aflatunille ja toiminnanjohtaja Veera Ikoselle.

Veera: Toimintamme alkoi vuonna 2016 Forssasta. Siellä oli jengitappeluita, ja poliisi etsi yhteistyöapua. Teimme nuorten kanssa päivän kestävän intervention, joka oli osa Forssassa toteutettua laajempaa yhteisösovittelumallia. Selvitimme, miten nuoret näkevät Forssan.

Pedram: Me annettiin nuorille haaste, tuotiin heidät isosti yhteen ja käytettiin välineenä videota, joka on intohimoni. Se oli hieno kokemus.

Veera: Saatiin tosi hyvää palautetta ja mietittiin, miten voitaisiin viedä ajatusta eteenpäin. Kuulin Vuosisadan rakentajat 2017 -ideakilpailusta. Yli 40 suomalaista säätiötä ja rahastoa oli diagnosoinut, että nuorten syrjäytyminen ja yhteiskunnallinen osattomuus olisivat kansakunnan polttavin haaste. He etsivät ratkaisuja, jotka voisivat vahvistaa nuorten osallisuutta ja hyvinvointia. Meillä oli menetelmä ja päätimme näyttää tekemisen kautta, mistä siinä oli kyse. Teimme ensimmäisen Gutsy Gon Kotkan Karhuvuoressa, joka oli silloin Suomen korkeimman työttömyysasteen lähiö. Yhdistimme 70 nuoren kanssa pedagogiaa, mediaa ja rauhantyötä. Voitimme ideakilpailun ja saimme toiminnalle alkurahoituksen.

Pedram: Gutsy Gossa nuoret pääsevät aivan toiseen arvoasemaan kuin koulussa. Heille annetaan isoja haasteita, heihin uskotaan tavalla, jota yläkoulun aikana ei usein tapahdu. Karhuvuori kolahti minuun tosi suuresti.

Nuoret luovat rauhaa omaan yhteisöönsä

Veera: Nuoret näkyvät mediassa lähes aina ongelmana tai yksittäisinä lahjakkuuksina, ja rauha näkyy useimmiten suhteessa sotaan. Gutsy Go näyttää nuoret ja rauhan toisesta näkökulmasta. Kyse on yhteisömenetelmästä, joka osallistaa ja voimauttaa kokonaiset nuorten ikäluokat toimimaan yhdessä omien yhteisöjensä hyväksi osana tavallista yläkoulua. He saavat konkreettisen kokemuksen siitä, millaisia vahvuuksia heillä on annettavanaan yhteiskunnassa jo nyt, eikä vasta sitten, kun on työpaikka ja koulutus. Heille syntyy vahva kokemus, että heitä tarvitaan. Sellainen saa ihmisen voimaan hyvin. 

Yhteistyökumppanimme on usein kaupungin nuoriso- tai opetustoimi ja kohteena 14- vuotiaiden ikäluokka. Toiminnan ydin ovat yläkouluissa toteutettavat interventioviikot, joiden aikana nuoret kehittävät ja toteuttavat ratkaisunsa omien alueidensa ihmisten hyväksi. Koulutamme nuorisotyöntekijöitä tai opettajia toimimaan nuorten valmentajina interventioviikon ajan.

Pedram: Me uskotaan muutokseen eli siihen, mitä tapahtuu, kun nuoret pääsevät haasteiden eteen ja lähtevät itse tekemään muutosta. Me annetaan heidän itsensä nähdä parantamiskohteita ja tarttua niihin. Valmentajalla on hieno rooli kulkea rinnalla.

Veera: Valmentajakoulutuksen jälkeen koko ikäluokka kootaan yhteen. Maanantaiaamuna jätetään koulukirjat kotiin ja pannaan normikoulu seis. 100 tai 200 huppupäistä nuorta pitää hereillä ja nöyränä! Annamme nuorille haasteen: pääsette tämän viikon aikana miettimään, miten voitte lisätä rauhaa kotikaupungissanne ja kehittää ratkaisuja ongelmiin, jotka havaitsette. Tämän jälkeen nuoret jaetaan yli kaveriklikkien ja luokkarajojen pienryhmiin, joista jokainen saa oman valmentajan. He ottavat heti videon käyttöön ja kuvaavat ensimmäiset havaintonsa. Seuraavana päivänä he ideoivat ja suunnittelevat ratkaisunsa ja etsivät yhteistyökumppanit, ja jo kolmantena päivänä koko ikäluokka jalkautuu kaupunkiin toteuttamaan ja kuvaamaan rauhaa ja luottamusta vahvistavat tekonsa. Yhdessä he kohtaavat ja auttavat kymmeniä kaupunkilaisia. Viikko huipentuu perjantaina yhteiseen ensi-iltaan, johon tulee vanhempia ja kuvauksiin osallistuneita. Parhaimmillaan koko yhteisön narratiivi muuttuu. Videot ovat kuin iso peili: Tällaisia me ollaan. Me luultiin, että meidän paikka on ihan hanurista, mutta täällä onkin mieletön voima ja paljon ystävyyttä, hienoja ajatuksia ja ideoita. Ennen kaikkea muuttuu narratiivi siitä, mitä nuoret ovat.

Pedram: Viikkojen aikana olen nähnyt paljon tilanteita, joissa nuoret ottavat ohjakset käsiin. He ovat niin motivoituneita, että asiat vain vyöryvät eteenpäin. Esimerkiksi sipoolaisnuorten Kiusaamiskoe-projektia oli kiinnostava seurata. Me aikuiset ehdotettiin, että tehdään ohjevideo, mutta yksi nuori tyttö sanoi, että eikö ole tarkoitus tehdä jotain ”gutsympaa”. Nuoret alkoivat heitellä ideoita ja keksivät, että näytellään kiusaamistilanteita. He olivat ihan liekeissä, halusivat nähdä ihmisten reaktioita. Lopputulos oli aito. Ihmisten puuttuminen kiusaamiseen yllätti positiivisesti. Se oli koskettavaa.

Työtä kyynisyyttä vastaan

Veera: Olen tehnyt parikymmentä vuotta mediaa, mutta Gutsy Go on palkitsevinta, mitä olen ikinä tehnyt. Kivointa on se, että omin silmin näkee, kun joku nuori aukeaa. Moneen paikkaan on haluttu Gutsy Go uudelleen, ja Sipoon kanssa meillä on nyt kolmivuotinen yhteistyöhanke, hub. Duodecim tekee menetelmästämme vaikuttavuustutkimusta. On todettu, että Gutsy Gohon osallistuneiden nuorten osallisuuden kokemus vahvistui merkitsevästi verrokkikoulujen nuoriin verrattuna. Esimerkiksi kiusatuilla ja kiusaajilla on tutkimusten mukaan matalampi osallisuuden kokemus kuin muilla. Jos osallisuuden tunne vahvistuu, se voisi vaikuttaa kiusaamisen kokemuksiin ja vahvistaa itsetuntoa.

Pedram: Me nähdään toistuvasti monista nuorista, joita koulunkäynti ei kiinnosta, että meidän tekemisessä on ihan eri maaperä. Me saadaan mukaan paljon niitäkin nuoria, jotka eivät tavallisesti ole mukana. Tässä on paljon enemmän tilaa kaikille.

Veera: ”Gutsy” tarkoittaa rohkeutta. Sitä että uskaltaa tehdä mutta myös laskea muureja. Uskalletaan paljastaa itsestä jotain ja laittaa itsensä alttiiksi hauraana. 

Pedram: Me tehdään töitä kyynisyyttä vastaan ja herätetään uskoa tulevaisuuteen. Saamme nuoret näkemään, että kaikki on mahdollista, kun vain tehdään. Itse pelkään epäonnistumista ja olen monen idean suhteen kriittinen, mutta 95-prosenttisesti olen väärässä. Gutsy Gossa tapahtuu jotain mystistä. Ihmiset ovat hyväntahtoisia ja saavat asioita aikaiseksi. Lopputulos on huikea.

Veera: Kokemus on vahvistanut uskoani ihmisyyteen. Meillä on paljon valtavampi kyky ratkaista asioita yhdessä kuin kuvittelemmekaan. Jokaisessa nuoressa on mieletön voima ja vahvuus. On tuotettava kokemuksia siitä, miten me liitymme toisiimme. Se luo turvaa ja rauhaa ja ehkäisee polarisaatiota.

GUTSY GO – KYYNISYYDEN VASTAISIA ROKOTTEITA

  • Nuorten osallisuutta lisäävä yhteisömenetelmä. Toiminnan ytimessä viikon pituiset interventiot 14-vuotiaiden ikäluokassa. Taustalla Gutsy Media Oy ja Gutsy Go ry.
  • Mukana jo yli 3 000 nuorta, 30 yläkoulua ja 300 valmentajaa.
  • Katso nuorten tekemä video kiusaamisesta.
  • Kaikki nuorten kehittämät videoidut ratkaisut löydettävissä Gutsy Gon YouTubesta.
  • Lisää infoa menetelmästä Gutsy Gon verkkosivuilta

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä. Palkinnot myönnetään tieteellisen, taiteellisen ja teknologisen tiedonvälityksen alalla tehdystä merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä, joka on lisännyt kansalaisten tietämystä ja antanut virikkeitä yhteiskunnalliselle keskustelulle.

Teksti: Helen Partti
Kuva: Johanna Vanttaja

Sinua saattaisi kiinnostaa myös