Puhetta pirulaisesta. Koronavirus, asiantuntijuus ja julkisuus

""
Starttid
Sluttid

Covid-19-virus ei jättänyt arvailujen varaa, mitkä asiat nyt ovat tärkeimpiä: tieto, tutkimus ja viestintä. Nopeasti alkanut pandemia ja alati muuttuva tutkimustieto sekä yhteiskunnan toimintojen turvaaminen ja ihmisten tiedonsaannin suuri tarve ovat asettaneet valtavia haasteita niin asiantuntijoille, tiedeviestijöille kuin toimittajille.

7. Kansallisen tiedeviestintäkongressin ehdoton päätähti on koronavirus, tuo tasavallan presidentti Sauli Niinistön pirulaiseksi nimeämä näkymätön seuralaisemme. Miten sujuu #koronapuhe?

Aika: torstai 26.11.2020 klo 12–16
Paikka: Webinaari
Ilmoittautuminen: Ilmoittaudu webinaariin tällä lomakkeella

OHJELMA

Klo 12.00 Tervetuloa ja alkusanat

Pääsihteeri Reetta Kettunen, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, ja pääsihteeri Ulla Järvi, Suomen Tiedetoimittajain liitto.

Klo 12.10 Näkymättömät taudinaiheuttajat ja terveyden hallinta

Puheenvuorossa kysytään, mitä korona nostaa esiin nykyisestä terveydenhuollosta ja suhteestamme terveyteen.

Yliopistotutkija Mikko Jauho, Helsingin yliopisto.

Klo 12.40 Media, asiantuntijat ja koronatiedon lähteet

Esityksessä pohditaan kansalaisten luottamusta mediaan ja asiantuntijoihin sekä koronatiedon lähteitä.

Viestinnän professori Esa Väliverronen, Helsingin yliopisto.

Virkistystauko

Klo 13.15 #Koronapuhe I: Lääkärinvalasta pääotsikoihin

Lääketieteen asiantuntijoiden rooli on ollut koronakriisissä huomattava. Sessiossa keskustellaan lääketieteen, journalismin ja viestinnän yhteisymmärryksestä ja yhteentörmäyksistä.

Asiantuntijat: Filha ry:n pääsihteeri, LT Tuula Vasankari, joka on yksi median suosimista korona-asiantuntijoista ja mukana mm. tutkimassa koronapotilaiden toipumista. Terveystalo julkisten palveluiden ylilääkäri, LL, Petja Orre. Vuoden 2019 terveysalan vaikuttajaksi valittu Orre on työskennellyt aiemmin Keravan terveyspalveluiden ylilääkärinä ja ja ollut mm. Nuori Lääkäri -lehden päätoimittaja.

Session tuottaja on Iltalehden terveystoimittaja Heljä Salonen.

Virkistystauko

Klo 14.15 #Koronapuhe II: Koronajulkisuus, salaliitot ja hybridi mediatila

Sessiossa selvitetään, missä ja millä logiikalla, nopeudella ja laajuudella valeuutiset leviävät ja millaisia ne viestinnällisesti ovat.Asiantuntijat: Apulaisprofessori Katja Valaskivi (HY) johtaa ENNCODE-konsortion osahanketta, joka tarkastelee ääri-ilmiöiden kiertoa pimeän verkon ja haettavan internetin välillä. Professori Pekka Isotalus (TaY) on tutkinut poliittista viestintää sekä viestintää erityisesti Twitterissä.

Väitöskirjatutkija Anna-Maija Multas (OY) tutkii terveyteen liittyviä lukutaitoja ja terveyden auktoriteetteja sekä nuoria tubettajia.

Haastattelijoina toimivat session tuottaja, tiedetoimittaja Minna Malja ja Oulun yliopiston tiedeviestinnän asiantuntija Ville Wittenberg.

Virkistystauko

Klo 15:20 Puhetta pirulaisesta selkeästi ja selkokielellä

Johtaja, professori Ulla-Maija Forsberg, Kotimaisten kielten keskus, ja suunnittelija Henna Kara, Selkokeskus.

Loppusanat

Klo 16.00 Yhteinen päivä päättyy

Deltagande
Online
Tapahtuman teemat
Ansvarig organisation
Delegationen för informationsspridning (TJNK)