Ostotuki kirjastoille

Ostotuki on vähälevikkisen laatukirjallisuuden tukea, jota opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain kuntien kirjastoille. Ostotuella kirjastot voivat hankkia kirjoja listoilta, jotka Valtion kirjallisuustoimikunta, Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Selkokeskus ja Kuurojen liitto laativat edellisenä vuonna julkaistuista vähälevikkisistä kirjoista.

Kuluvan vuoden määrärahalla kirjastot voivat hankkia myös edellisen vuoden ostotukilistojen teoksia.

Ostotuen piiriin kuuluvat kaikki Suomen kunnat Ahvenanmaan kuntia lukuun ottamatta.

Tietokirjallisuuden osalta ostotukilistan laatii tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ja kaunokirjallisuuden osalta valtion kirjallisuustoimikunta.

Lisätietoa yleisten kirjastojen ostotuesta löydät opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilta.

Määräaika esityksille 1.12.

Esitykset tietokirjallisuuden osalta tehdään vuosittain 1.12. mennessä sähköisellä lomakkeella (sama lomake kuin valtionpalkintoesityksissä). Esityksiä voi lähettää myös sähköpostilla tai postitse, ks. yhteystiedot

Kirjojen lisäksi ostotukilistalla voi olla selkokirjallisuutta, äänikirjoja, isotekstisiä kirjoja, viittomakielisiä tallenteita sekä saamelaiskirjallisuutta. Ostotukilistalle voi esittää myös käännösteoksia. 

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta laatii ministeriölle esityksen tietokirjallisuuden ostotukilistasta maaliskuussa. 

Tietoa kustantajille:

Kukin kustantaja voi esittää ostotukilistalle enintään kuutta (6) nimikettä

Ostotukilistalle esitettävistä tietokirjoista pyydetään toimittamaan yksi (1) arvostelukappale neuvottelukunnan toimistolle.

Kaikki vuoden mittaan neuvottelukunnalle toimitetut, samoin kuin kaikki tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon saajaksi esitetyt teokset, ovat mukana käsittelyssä. 

Lisätietoja: ks. yhteystiedot.