TJNK-näkökulma - Reetta Kettunen: Muutama vinkki apurahan hakijalle

12.5.2021
TJNK-näkökulma. Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan blogi.

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri antaa muutaman käytännön vinkin hyvän apurahahakemuksen kirjoittamisesta.

Työurani aikana olen lukenut apurahahakemuksia niin tutkimukseen kuin erilaisiin tiedon julkistamiseen liittyviin hankkeisiin liittyen. Vuositasolla luen useita satoja hakemuksia. Tässä vinkkejäni apurahahakemuksen kirjoittajalle.

Lue hakuun liittyvät ohjeet. Noudata niitä. Onko hankkeesi juuri tälle apurahamuodolle sopiva? Hakemuksia tulee enemmän kuin rahaa riittää. Et kai anna mahdollisuutta hakemuksesi hylkäämiseen siksi, että ideasi ei sovi apurahan määritelmään tai jossakin kohtaa hakemusta onkin hakuohjeiden kanssa ristiriidassa oleva asia?

Kysy ajoissa neuvoja. Muistathan, että soittaminen on näppärä tapa kommunikoida. Samalla kertaa tulee hoidettua vastaukset jatkokysymyksiin.

Tiivistelmä on hankkeen näyte, kuin makupala.

Työsuunnitelma on tärkein osa hakemustasi. Auta arvioitsijaa löytämään suunnitelmasi vahvuudet. Kirjoita selkeä työsuunnitelma. Suunnittele ja annostele tietosisältö. Tärkein asia ensin. Sitten vähemmän tärkeät.

Tiivistelmä tai julkiseksi tarkoitettu kuvaus hankkeesta vaatii myös napakkaa kirjoittamista. Hakemusten arviointi on monivaiheinen prosessi. Tiivistelmä on hankkeen näyte, kuin makupala. Arvostelija voi lukea tiivistelmän tai julkisen kuvauksen ensimmäiseksi, ennen kuin tutustuu laajaan hakemustekstiin. Hän voi myös palata tiivistelmään muistaakseen, mistä hankkeessa oli kyse.

Onko tylsempää syytä saada hylsy kuin myöhästynyt hakemus?

Hakemusjärjestelmäänkin on hyvä tutustua ajoissa. Onko tylsempää syytä saada hylsy kuin myöhästynyt hakemus? Nipottamista, saatat ajatella. Kyse on kuitenkin tasavertaisen arvioinnin mahdollistamisesta. Kukaan ei saa enempää aikaa viimeistellä hakemustaan.

Useat apurahajärjestelmät mahdollistavat hakemuksen välitallentamisen, jopa avaamisen uudestaan muokattavaksi, jos huomaat tekstin tarvitsevan lisätyöstöä. Käytä tätä mahdollisuutta hyväksesi. Muista kuitenkin myös lähettää hakemuksesi ennen kuin hakuaika päättyy.

Tiedonjulkistamisen apurahojen hakuaika päättyy toukokuun viimeisenä arkipäivänä tasan klo 16.00.

Lue lisää: Tiedonjulkistamisen apurahojen hakuilmoitus 2021

Lue lisää: Suomen tietokirjailijat ry:n Faktahommissa-blogi: Työsuunnitelma, työsuunnitelma ja vielä kerran työsuunnitelma

Reetta Kettunen on Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri.

TJNK-näkökulma-kirjoitussarjassa julkaistaan kantaaottavia, ajankohtaisia ja perusteltuja mietteitä tiedonjulkistamisesta. Lue muita sarjan kirjoituksia.

Teksti: Reetta Kettunen
Kuva: Linda Saukko-Rauta/Redanredan

Sinua saattaisi kiinnostaa myös