Kerran kuussa järjestettävät maksuttomat tiedeklubit tarjoavat mielenkiintoista tiedeohjelmaa parhaaseen after work -aikaan.
Kevään 2019 klubeilla puhuttavat kenttätutkimus vieraassa kulttuurissa, eriarvoisuuden biologia mangustien näkökulmasta sekä vaalit. Ohjelmasta vastaavat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen tiedetoimittajain liitto ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys. Tiedeklubeille on vapaa pääsy!
OHJELMA
Ohjelma täsmentyy kevään kuluessa.
Seuraa tapahtuman FB-sivua
TO 21.3.2019 KLO 17.00-18.00: MITEN MAAILMA MUUTTAA TUTKIJAA?
Millaista on tehdä tutkimusta itselle vieraassa kulttuurissa? Mistä idea lähteä sai alkunsa ja miten työskentely uudessa ympäristössä muovasi omaa maailmankuvaa ja elämänasennetta?
Tiedetoimittaja Mari Heikkilä haastattelee kahta kiinnostavaa tutkijaa heidän kokemuksistaan kenttätyöstä. Suoekosysteemeihin erikoistunut tutkijatohtori Maija Lampela Helsingin yliopistosta on tutkinut trooppisten soiden ekologiaa Indonesiassa. Hän on tehnyt tutkimusta muun muassa tuhottujen suosademetsien ennallistamisesta. Helsingin yliopiston emeritus professori René Gothóni on luostari- ja pyhiinvaellustutkimukseen sekä filosofiseen hermeneutiikkaan erikoistunut uskontotieteilijä, joka tuli tunnetuksi ensimmäisenä suomalaisena, joka väitteli buddhalaisuudesta Sri Lankassa. Sen jälkeen hän on tutkinut pyhän Athosvuoren luostariperinnettä ja pyhiinvaellusta.
Maaliskuun tiedeklubin järjesti Tieteellisten seurain valtuuskunta.
TO 25.4.2019 KLO 17.00-18.00: ERIARVOISUUDEN BIOLOGIAA – MIKSI JOTKUT OVAT TASA-ARVOISEMPIA KUIN TOISET?
Dosentti Emma Vitikainen kertoo kasautuvien erojen biologiasta perustuen hänen omiin kenttätutkimuksiinsa mangustien parissa. Millaisia linjoja eläinbiologiasta voi vetää ihmisten biologiaan? Vitikainen työskentelee ekologian ja evoluutiobiologian alalla Helsingin yliopistossa.
Huhtikuun tiedeklubin järjestää Tiedetoimittajat.
Kuuntele podcast
TO 23.5.2019 KLO 17.00-18.00: VAALIT, TUTKIJAT JA VUOROVAIKUTUKSEN SIETÄMÄTÖN KEVEYS
Miltä vaalikevät näyttää? Esiintyykö tutkijoiden ja päättäjien välisessä keskustelussa tiettyjä herkkyyksiä? Miten toimia niin että päätöstentekijöiden käytössä on paras mahdollinen luotettava tietopohja? Keskustelijoina europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari, yliopistonlehtori, dosentti Emilia Palonen, Helsingin yliopisto ja akatemiasihteeri Jaakko Kuosmanen, Suomalainen Tiedeakatemia. Pääsihteeri Reetta Kettunen moderoi.
Toukokuun tiedeklubin järjestää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta.
Kuuntele podcast
Lue kooste