Kooste Tiedeklubi 21.3.2019: Miten maailma muuttaa tutkijaa?

22.3.2019
Mari Heikkilä, Rene Gothoni ja Maija Lampela Tiedeklubilla 21.3.2019.

Koostekirjoitus 22.3.2019.

Kevään ensimmäisellä tiedeklubilla (21.3.2019) Finlandia-talon Café Verandassa keskusteltiin tutkimuksen tekemisestä vieraassa kulttuurissa. Tiedetoimittaja Mari Heikkilä haastatteli uskontotieteen emeritusprofessori René Gothónia, joka on tutkinut buddhalaista ja ortodoksista luostariperinnettä sekä Indonesian suosademetsiä tutkinutta tutkijatohtori Maija Lampelaa.

Gothóni kertoi, että hänen Sri Lankan munkkiyhteisössä tekemänsä tutkimuksen lähtökohtana oli kysymys siitä, minkälaista elämä olisi, jos hän olisi buddhalainen munkki. Gothóni oli kiinnostuneempi siitä, mitä buddhalaisuuden harjoittaminen tarkoitti käytännössä kuin siitä, mitä se teoriassa oli. Tämän selvittäminen vaati luostariyhteisöön soluttautumista. Yhteys buddhalaismunkkeihin löytyi ajan kanssa. Gothónin mukaan tärkeintä on kyky kuunnella ja nöyrä asenne. Myös avaininformatin löytäminen paikan päältä ja varasuunnitelman varasuunnitelma ovat tärkeitä tutkimuksen tiedonkeruun kannalta.

Vaikka Lampelan tutkimuskohteena on luonto eivätkä ihmiset, ei tutkimus olisi edennyt ilman paikallisen kulttuurin tuntemusta. Tapakoodiston ja kielen opettelun ohella Lampela kertoi paikallisten kontaktien merkityksestä. Sademetsissä ei olisi voinut kuvitellakaan liikkuvansa ilman paikallisia maastoapulaisia eikä tutkimuksen tekoon tarvittavat luvat hoituisi ilman indonesialaisia kontakteja. Lampela on tutkinut Indonesiassa pääasiassa tuhottuja alueita. Metsäkato alueella on ollut todella nopeaa ja palaneiden alueiden ennallistaminen teknisesti hankalaa. Säilyneet sademetsät tekivät Lampelaan suuren vaikutuksen. Tuoksut, äänet ja lajirunsaus olivat mykistäviä eikä myrkyllisiä hyönteisiä tai käärmeitäkään jaksanut kauaa pelätä.

Tiedeklubit kuuluvat Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) Tiedettä kaupungissa -tapahtumiin. Klubien ohjelma syntyy yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa. Kevään 2019 tiedeklubien ohjelmasta vastaavat TSV:n ohella Suomen Tiedetoimittajain Liitto ja Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta. Yhteistyössä on mukana myös Helsingin yliopiston alumniyhdistys.

Seuraa kevään 2019 ohjelmaa FB-tapahtumasivulla.

    Sinua saattaisi kiinnostaa myös