Henkilöstövaihdoksia sihteeristössä

6.6.2024
Kaksi hymyilevää naista TJNK-bannerin edessä.

Reetta Kettunen jatkaa Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) pääsihteerinä. Henriikka Mustajoki jakaa työaikansa TJNK:ssa ja Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisessa koordinaatiossa.

Pääsihteeri Kettunen palasi opintovapaaltaan kesäkuun alussa. Ansioluetteloon on lisätty Koirakonsultti-opinnot.

Mitä koirakonsultti tekee ja miksi lähdit opiskelemaan, Reetta Kettunen?

”Halusin pitää välivuoden työstäni ja palauttaa ruotsinkielentaitoni. Jaan arkeni koiran kanssa. Siksi koiraopinnot Borgå Folkakademin Hundkonsult-linjalla oli oiva valinta. 

Opinnoissani tutustuin koiraan kuonosta hännänpäähän ja siihen, miten koira oppii. Oppimisen perusteet ovat samanlaisia kaikilla eläimillä. Koirat laumaeläimenä opettavat paljon myös yhteisöjen toiminnasta ja yksilöiden välisestä vuorovaikutuksesta, johtajuudesta. Eli opiskelemalla koiraa opin eniten eläinlajista nimeltään ihminen.”

Mitä oppeja otat käyttöön työssäsi, paremman ruotsinkielen lisäksi?

”Positiivinen kannustaminen ja motivaatio ovat väylä oppimiseen ja työn iloon.

Stressitilanteiden nopea purku on tärkeää. Se vaatii aktiivista otetta, myös fyysistä tekemistä. 

Yhteisössä mielentila tarttuu. Ei siis ole yhdentekevää, miten toimia yhteisön jäsenenä.”

Positiivinen kannustaminen ja motivaatio ovat väylä oppimiseen ja työn iloon.

Henriikka Mustajoki toimi TJNK:n pääsihteerinä Kettusen opintovapaan ajan. Nyt hän palaa Avoimen tieten ja tutkimuksen kansallinen koordinaation (AVOTT) pääsihteerin toimeensa. Toimivapaalla Mustajoki kirjoitti teoksen Tästä pitäisi puhua. Miten vaikeat keskustelut vahvistavat yhteisöjä (Gaudeamus 2023) ja siirtyi sitten TJNK:n pääsihteeriksi. Jatkossa Mustajoki vastaa TJNK:n hankkeen Tiedonjulkistamisen eettiset ohjeet  vetämisestä ja toimii AVOTT:n pääsihteerinä.

Miten yhdistät kaksi vaativaa tehtävää, Henriikka Mustajoki?

”Tavoitteiltaan tiedonjulkistaminen ja avoin tiede ja tutkimus ovat samanlaisia: julkisella rahoituksella tuotetun tiedon on saavutettava käyttäjänsä. AVOTT:ssa työ kohdistuu enemmän tutkitun tiedon jakamisen ja avoimuuden peruskysymyksiin eli miten teemme siitä mahdollista ja toimivaa. Mutta koska avoinkaan tieto ei siirry itsestään yhteiskunnan käyttöön, TJNK:ssa työ keskittyy puolestaan tutkitun tiedon saavutettavuuteen koko kansalle, tieteen yleistajuistamisen ja tietokirjallisuuden keinoin. 

Avoinkaan tieto ei siirry itsestään yhteiskunnan käyttöön.

Tarvitaan siis toimivat taloudellis—tekniset rakenteet ja halu avoimuuteen sekä yleistajuista tutkittua tietoa, johon on mahdollista luottaa ja tukeutua. Kyse on tietokulttuurityöstä parhaimmillaan.”

Lisätietoja: 
TJNK pääsihteeri Reetta Kettunen, reetta.kettunen@tjnk.fi, p. 040 733 5935
AVOTT pääsihteeri Henriikka Mustajoki, henriikka.mustajoki@tjnk.fi ,  p.044 745 6512

Kuva: Usva Torkki

Sinua saattaisi kiinnostaa myös