Eettinen tiedonjulkistaminen lisää yhteiskunnallista osallisuutta

30.9.2024
kuvituskuva, jossa lukee Tiedonjulkistamisen eettiset ohjeet

Uusi hanke edistää yhteistyössä entistä vastuullisempaa ja vaikuttavampaa tiedonjulkistamista. 

Tiedonjulkistamisessa pohditaan jatkuvasti eettisiä kysymyksiä, jotka asettuvat tutkimuksen eettisten ohjeiden ja journalististen ohjeiden välimaastoon - miten paljon tulee kertoa? Kuinka suuresti voidaan yksinkertaistaa? Mitä johtopäätöksiä ja soveltamisehdotuksia voi tuloksista julkisesti esittää? Kenen tulisi julkisesti kertoa tutkimustuloksista? Kenen vastuulla on huolehtia, että tutkittu tieto saavuttaa laajasti yhteiskunnan erilaisia jäseniä? 

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan syksyllä 2024 alkavassa hankkeessa tunnistetaan eettisiä periaatteita, joita noudattamalla luodaan vastuullista ja luotettavaa tiedonjulkistamista. Hankkeen toiminnan ytimessä on keskeisten toimijoiden välinen vuoropuhelu. 

Miten eettiset ohjeet tukevat vaikuttavaa ja vastuullista tiedonjulkistamista? 

Hanketta motivoi tarve tukea ja lisätä luottamusta tutkitun tiedon merkitykseen yhteiskunnassa. Luotettavalla ja eettisellä tiedonjulkistamisella vaikutetaan (influence), inspiroidaan (inspire) ja lisätään yhteiskunnallista vuoropuhelua (involve). 

Vaikuttava tiedonjulkistaminen 

  • Parantunut tiedon luotettavuus: Eettisten ohjeiden noudattaminen lisää tiedon julkaisijoiden ja tuottajien uskottavuutta, mikä johtaa parempaan tiedon vastaanottoon ja hyödyntämiseen yhteiskunnassa. 

  • Yhteiskunnallinen päätöksenteko: Luotettava ja eettinen tiedonjulkistaminen vaikuttaa positiivisesti poliittiseen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, kun päätökset perustuvat korkealaatuiseen ja eettisesti tuotettuun tietoon. 

Inspiroiva tiedonjulkistaminen 

  • Innovaatioiden ja tieteen edistäminen: Rehellinen ja eettinen tiedonvälitys luo luotettavan ympäristön, joka kannustaa tieteelliseen tutkimukseen ja teknologiseen kehitykseen, sekä monialaiseen yhteiskunnalliseen yhteistyöhön. 

  • Kansainvälisen yhteisön vahvistaminen: Eettinen tiedonjulkistaminen rakentaa luottamusta tiedotusvälineisiin ja päätöksentekoon, edistäen avointa dialogia ja globaalia yhteistyötä. Tämä vahvistaa kansainvälistä yhteisöllisyyttä ja inspiroi muita maita omaksumaan yhteistyöhön perustuvia käytäntöjä, mikä auttaa ratkaisemaan maailmalaajuisia yhteiskunnallisia ja ympäristöllisiä kysymyksiä. 

Osallistava tiedonjulkistaminen 

  • Luottamuksen ja osallisuuden vahvistaminen: Eettinen tiedonjulkistaminen lisää kansalaisten luottamusta tiedotusvälineisiin ja päätöksentekoon, mikä edistää aktiivista yhteiskunnallista osallistumista ja demokraattista prosessia. 

  • Tutkimus lähemmäs jokaista: Eettinen tiedonjulkistaminen on osallistavaa ja tuo tutkitun tiedon ja sen tuottamisen prosessit jokaisen ulottuville ymmärrettävällä ja houkuttelevalla tavalla. Näin tuetaan ihmisoikeutta päästä osalliseksi tutkittuun tietoon ja sen hyötyihin.  

Hankkeen tavoitteet ja toimintatavat 

Hankkeella on kolme keskeistä tavoitetta:  

  1. Tarkentaa eettisiä ohjeita tutkimuksen ja tiedonvälityksen yhteistyön tukemiseksi. 

  1. Edistää vuoropuhelua tiedonjulkistamisen keskeisten toimijoiden välillä. 

  1. Varmistaa eettisten ohjeiden hyväksyttävyys ja niiden soveltaminen käytännössä. 

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa syksystä 2024 alkuvuoteen 2025 keskustellaan tiedonjulkistamisen eettisistä kysymyksistä erilaisten toimijoiden kanssa. Keskusteluissa kartoitetaan ohjeiden sisällöllisten kysymysten kirjoa ja erityistarpeita. Keskustelutilaisuuksia järjestetään esimerkiksi osana Tiedejulkaisemisen konferenssia Oulussa sekä Tieteen Päiviä Helsingissä.  

Hanke jatkuu tammikuuhun 2027. Eettiset ohjeet julkaistaan vuoden 2026 aikana.  Hankkeen erityisasiantuntijana toimii Henriikka Mustajoki. 

Tiedonjulkistamisen eettisten ohjeiden –hanketta tehdään Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella osana Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan työtä.  

 

Teksti: Henriikka Mustajoki

Kuva: Anne Haapanen

Sinua saattaisi kiinnostaa myös