Sananvapaus ja tiede - uhkakuvia Euroopassa 3.5.2019

Alkaa
Loppuu

Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta on mukana järjestämässä Sananvapaus ja tiede - uhkakuvia Euroopassa -tapahtumaa kansainvälisenä lehdistönvapauden päivänä 3.5.2019. Tilaisuus järjestetään Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16) klo 13.00-15.00.

Suurin osa vakavimmista tieteen vapauden loukkauksista tapahtuu väkivaltaisesti ja autoritaarisesti hallituissa valtioissa, mutta viime aikoina erilaiset tutkijoiden sananvapauden rajoitukset ovat levinneet myös Eurooppaan. Tieteen autonomian ja tutkijoiden sananvapauden kaventaminen ennakoi usein myös laajempia sananvapauden ja muiden perusoikeuksien loukkauksia.

Yliopistojen ja tutkimuslaitosten toiminnan rajoittaminen eivät ole ainoita keinoja rajoittaa tieteen vapautta. Lisääntyvä poliittinen ja taloudellinen ohjaus pyrkii suitsimaan yliopistojen, tutkimuslaitosten tai yksittäisten tutkijoiden toimintaa. Tieteen vapauteen liittyy olennaisesti myös tutkijoiden sananvapaus yhteiskunnallisen keskustelun asiantuntijoina. Siksi kyse ei pelkästään ”akateemisesta” asiasta.

OHJELMA:

  • Avaussanat, pääsihteeri Reetta Kettunen (Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta)
  • Sananvapaus ja akateeminen vapaus kuuluvat yhteen, professori Jukka Kekkonen (Suomen Tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea / Helsingin yliopisto)
  • Populistiset liikkeet ja sananvapaus Euroopassa, yliopistonlehtori Emilia Palonen (Helsingin yliopisto)
  • Taistelu totuudesta Unkarissa, tohtorikoulutettava Annastiina Kallius (Helsingin yliopisto)
  • Kommenttipuheenvuoro, suurlähettiläs György Urkuti (Unkarin suurlähetystö)
  • Keskustelua

 

Järjestäjät:

Suomen tiedeakatemiain ihmisoikeuskomitea
Tieteellisten seurain valtuuskunta
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta

Yhteistyössä: Suomen Unesco-toimikunta

Tapahtuman järjestäjä
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK)